De Vijf Hoeven voor één dag Radioschool

  • 0 reacties

Basisschool De Vijf Hoeven in Tilburg is vrijdag 7 juli voor één dag een échte radioschool. Radiomakers van de KRO-NCRV, 538, en studenten van de Hogeschool voor Journalistiek en Fontys Kind en Educatie geven kinderen in zeven workshops een spoedcursus radio maken. Tijdens diverse workshoprondes leren kinderen hoe ze een interview voorbereiden, opnemen en monteren, kruipen zij in de huid van een radio-dj en leren zij hoe je een radiocommercial moet maken. Ook maken leerlingen kennis met studiotechniek en ontdekken ze hoe je een radiojingle maakt.

Radiomakers

De radiodag wordt onder andere verzorgd door Bert Kranenbarg, presentator op NPO Radio 5. Hij neemt 3 studenten mee van de KRO-NCRV Radioschool. Vanuit de Talpa Radio Campus (538) is Koen van der Vorst ook één van de workshopleiders. Samen met studenten van de Hogeschool Journalistiek en Fontys Kind en Educatie zorgt De Vijf Hoeven voor een onderwijsinhoudelijk en betekenisvol programma.
De radiodag is een onderdeel van het project ‘Communicatie en Radio’. Het radiothema op de Sportiefste basisschool van Nederland is hét startsein van een radio geïntegreerde ‘taalmethode’ die kinderen meer moet motiveren om de wereld te ontdekken en te werken aan hun taalvaardigheden.

Nominatie ‘Leraar van het jaar 2017’

De Vijf Hoeven werkt aan een nieuw aanbod van taalonderwijs. Met de bouw van een radiostudio zette de school een belangrijke eerste stap. Leraar Tjeerd van den Elsen is de initiatiefnemer ervan en haalde hiermee een nominatie voor ‘Leraar van het jaar 2017’ in het primair onderwijs binnen: “Met de integratie van radio in vakken als taal, spelling en begrijpend lezen moet leren leuker worden. Kinderen begrijpen de functie van taal dan beter en zien eerder de noodzaak om hun taalvaardigheid te verbeteren. Daarnaast leren zij hun nieuwsgierigheid in te zetten om de wereld te verkennen en te ontdekken,” zegt Van den Elsen.

Taal & radio, 21e-eeuwse vaardigheden en mediawijsheid

Taalvaardigheid is met sociale media, nieuws en nepnieuws in geen tijden zo belangrijk geweest. Directeur Marieke Hamburg: “Kritisch leren kijken, lezen en selecteren zijn vaardigheden die in de 21e eeuw in school niet meer kunnen ontbreken. Ook digitale geletterdheid speelt een belangrijke rol en staat correct taalgebruik soms onbedoeld in de weg.” Volgens de school is het leren van een taal voor een steeds groter wordende groep moeilijker vanwege een tweetalige opvoeding of een taalachterstand. “Wij willen kinderen motiveren voor taal, leren en door middel van nieuwsgierigheid laten ontdekken hoe ze met die informatiestromen het beste om kunnen gaan,” zegt Hamburg.

Opening studio

Op dinsdag 11 juli 2017 wordt de radiostudio officieel geopend. Tijdens een spetterende openingsreceptie wordt de naam én het logo van het radiostation op De Vijf Hoeven bekend gemaakt. Ook hoor je kinderen aan het woord over hoe het is om met radio aan taalvaardigheden te werken.

Share Social

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + 13 =