Radio maken op de basisschool

Radio maken op de basisschool. Het is een associatie met taalonderwijs die niet voor de hand lijkt, maar wij zetten die bewuste stap om taal juist leuker, functioneler en vooral betekenisvoller te maken.

Taal is moeilijk

Onze kinderen vinden de Nederlandse taal moeilijk. Iets wat lastig is, is voor de één een uitdaging maar als het om taal gaat haken veel kinderen vlug af, omdat het niet altijd duidelijk is waarom je het nodig hebt. Dat is niet leuk en dat werkt demotiverend.

Benieuwd naar de radio-uitzendingen van onze school? Klik snel op de Soundcloud-knop!

Waarom radio maken?

Radio maken op Basisschool De Vijf HoevenOm kinderen de zin van, en in taal te stimuleren, prikkelen wij alle zintuigen die kinderen motiveren om aan iets gaafs te werken. De wereld ontdek je immers met je ogen, oren, mond, neus en gevoel.

Communicatie is daar een cruciale factor in. Verbaal en non-verbaal zijn je zintuigen de hele dag aan het werk om te beleven, te ontdekken en emoties te verwerken die je leven met ervaringen verrijken.

De ander begrijpen door je te verplaatsen in diegene leer je door op een goede manier te leren communiceren met de juiste keuze uit emoties die zich uiten in woorden en zinnen uit de eigen woordenschat.

Je kunnen verplaatsen in de ander of een doelgroep is heel belangrijk en dat leer je door te doen en te ervaren.

Taal en radio

Taal is daarin van cruciaal belang en heeft pas zin als het leuk is en kinderen uit eigen beweging willen leren.

Vanuit die gedachte hervormen wij ons taalonderwijs met het maken van mediaproducties die kinderen inhoudelijk vormgeven voor een bepaalde doelgroep en zo leren zich in een ander te verplaatsen.

 


Procesgericht radio maken om beter te worden.    Leerkracht Tjeerd vd Elsen vertelt over radio & taal.

Verder beluisteren, bekritiseren en verbeteren zij hun eigen werk samen met anderen om zo in verbinding te staan met een voortdurend leerproces.

Studio

Om ons taalonderwijs gefundeerd kracht bij te zetten beschikt De Vijf Hoeven over een professionele radiostudio die voldoet aan de standaard van de grote radiostations in Nederland.

Betekenisvol onderwijs maakt het immers écht voor onze kinderen. Naast de inzet op betekenisvol taalonderwijs is er ruimte voor talentontwikkeling. In ons aanbod naschoolse activiteiten krijgt radio maken een prominente plek. Kinderen krijgen de kans om hun talenten te ontdekken en die verder te ontwikkelen.

Talentontwikkeling

Talentontwikkeling met radio is te interpreteren in de breedste zin van het woord. Van DJ, verslaggever of sportcommentator tot technicus, muzikant en zangtalent. Radio is een prachtig medium dat de ontwikkeling van talent en creativiteit stimuleert en kinderen helpt te ontdekken wat zij willen in de toekomst.

Uniek Ta(a)lentonderwijs

Basisschool De Vijf Hoeven is een sportieve school in beweging die als enige in Nederland op een gefundeerde manier radio maken op de basisschool verbindt aan taalonderwijs en talentontwikkeling. Deze combinatie maakt het voor kinderen mogelijk om de wereld écht te ontdekken.