Maandag Soepdag!

 • 0 reacties

Maandag Soepdag! De Tilburgse basisschool De Vijf Hoeven trapt het nieuwe jaar supergezond af. Vijf weken lang – tot aan carnaval – krijgen de ruim 200 leerlingen van de school elke maandag een heerlijk Schoolsoepie aangeboden boordevol verse groente. De innovatieve school, die onlangs werd uitgeroepen tot meest sportieve school van Nederland, draagt haar kernwaarden ‘gezond en kansrijk’ met verve uit.

Directeur Marieke Hamburg en haar team maken zich hard voor voldoende beweging én gezonde voeding. In dat kader is een vijfweekse pilot
gestart met Schoolsoepie; een initiatief om kinderen tussen de middag op school of thuis meer groente te laten eten door middel van lekkere, pure, kidsproof soepen. Kinderen uit de leerlingenraad hebben samen met een aantal overblijfouders hun vijf favoriete smaken Schoolsoepies gekozen.

Veel te weinig groente

De cijfers liegen er niet om: Nederlandse kinderen eten veel te weinig groente. Volgens RIVM (december 2017) krijgt slechts 5% van de Nederlandse kinderen voldoende groente binnen. Zeker wanneer kinderen wat ouder zijn (vanaf 4 jaar), is de groenteconsumptie te laag en wordt het advies van de dagelijkse 150 gram groente bij lange niet gehaald. Kinderen uit die leeftijd eten gemiddeld maar 74 gram groente per dag; met alle nadelige gevolgen voor de gezondheid van dien. In andere Europese landen wordt de lunch – naast de avondmaaltijd – vaak benut als extra ‘groentemoment’. In ons land eet maar 2% van alle kinderen groente tussen de middag op school.

Extra groentemoment op school

Directrice Marieke Hamburg kwam in contact met de initiatiefnemers van Schoolsoepie en er was meteen een klik. Schoolsoepie is het initiatief van Tamara Schuitvlot en Daphne Graven; twee ondernemers die hun passie voor gezond eten en goed leven wilden omzetten in praktische actie. Ze ontwikkelden diverse smaken Schoolsoepies, met minimaal 75 gram biologische groente, puur en lekker, en kidsproof. Marieke Hamburg: “Het idee om een extra groentemoment te creëren op school door het aanbieden van lekkere, gezonde soep, vind ik heel goed. Het past naadloos bij onze kernwaarden als gezonde school. We starten nu eerst een pilot van 5 weken, als dit positief wordt ervaren, ga ik me sterk maken voor financiële middelen om Maandag Soepdag te kunnen blijven handhaven op de lange termijn!”.

Over de Schoolsoepies

De drinkbare Schoolsoepies worden gemaakt op basis van 3 principes: vol biologische groente, puur & lekker en kidsproof.

 • Acht verschillende smaken om kinderen de variatie van groente te bieden en
  bewustwording te creëren over groentesmaken
 • Met minimaal 75 gram biologische groenten (50% van de aanbevolen
  dagelijkse hoeveelheid)
 • Ontwikkeld in samenwerking met Laura Emmelkamp van Keetsmakelijk ;
  winnares van het beste kinderkookboek ter wereld en ervaringsdeskundige op
  het gebied van kindersmaken
 • Op smaak gebracht met kruiden en specerijen , laag in zout, geen rommel!
 • De soepen worden vers gemaakt en direct ingevroren ; daarmee is het
  product zo puur mogelijk en wordt derving tegengegaan.

Schoolsoepie biedt zowel een school- als thuisabonnement aan. Schoolsoepie is trotse supporter van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en Jong Leren Eten.

Share Social

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf + 20 =